torstai 19. syyskuuta 2013

Leeds - Pöllökaupunki

En tiennyt mitä odottaa Leedsistä ennen tänne saapumista. Ennen vaihtoon lähtemistä täytyy koululle palauttaa essee kohdemaasta ja -kaupungista ja sitä kautta sain toki selville kaikenlaista pikkutietoa Leedsistä. Asukkaita n. 750 000 (tosin opiskelijoita tulee joka vuosi n. neljännesmiljoona kaupunkiin muiden asukkaiden lisäksi), kaupungin läpi virtaa Airejoki, kaupunki on ollut olemassa jo ainakin 1000-luvulta asti, se on vanha tekstiiliteollisuuskaupunki ja kauppapaikka... Olin kuitenkin yllättynyt siitä kuinka kaunis kaupunki Leeds onkaan. Ei suinkaan mikään peräkylä vaan metropolialue.

Koska olen täysin suuntavaistoton ja opiskelijoita kielletään kulkemasta kaupungilla kartta kädessä (viestittää varkaille, että olet helppo kohde), päätin osallistua opastetulle kävelyretkelle Leedsiin keskustaan. Ei siitä mitään apua käytännössä ollut, eksyn edelleen alle kahdessa minuutissa keskustaan päästyäni, mutta olihan se muuten mukava pikku retki!

Olen muutenkin yrittänyt kuvata jonkin verran Leedsin katumaisemaa, jotta pystyisin edes vähän havainnollistamaan kotiväelle millaisessa kaupungissa elän.

Nyt siis pieni kuvitettu tietoisku Leedsistä:

 


Leedsin symboli on pöllö eli keskustassa kulkiessa löytää patsaspöllöjä sieltä ja täältä. Itseasiassa on mahdollista hankkia Owl Trail-kartta Leedsistä ja seurata pöllöjä ympäri kaupunkia.

Siellä se nököttää

Olen oppinut, että jos Leeds on erittäin hyvä shoppailukaupunki. Erilaisia kauppakeskuksia, vanhoja ja uusia, löytyy keskusta-alueelta hyvin pienen alueen sisältä.






 Arcade-käytävät ovat mielestäni ihana piirre Leedsin keskustassa - niiden mukaan Leeds on itseasiassa saanut tavallaan alunperin nimensäkin. Kyse on siis pienistä käytävistä, jotka yhdistä suuremmat kadut (yleensä kävelykadut) toisiinsa. Niitä löytyy paljon. Käytävän päälle on usein rakennettu katto, jossa on käytetty lasitaidetta. Näiltä pikkukäytäviltä löytyy erilaisia liikkeitä, esim Victoria Quarterilta löytyy hyvin yleellisiä huippusuunnittelijoiden liiketiloja.


Arcaden katto.

Briggate on kävelykatu Leedsin keskustan sydämessä. Hyvin kiireinen shoppailukatu, jonka varrelta löytyvät esim. Marks & Spencer, House of Fraser, Debenhams, Topshop ja Harvey Nichols. Briggaten päästä löytyy tietysti opiskelijalle rakas vaatetusliike Primark.




Mainitsin, että Leedsin läpi virtaa Airejoki. Koko keskusta-alue kääntää selkänsä joelle, joten täytyy kävellä hiukan, että joen löytää. Olen kuullut ihmisistä, jotka ovat asuneet Leedsissä vuosia, eivätkä ole ikinä edes tienneet siellä olevan jokea, saati sitten että olisivat ikinä nähneet sitä. Minä kuitenkin kävin katsomassa.


Royal Armouries Museum





Keskusta ja uusi, moderni jokialue ovat siis ihan mukavaa nähtävää. Mutta entäs sitten, kun siirrytään hiukan syrjemmälle? Kuvasin myös koulu- ja kauppamatkani maisemia:
Meanwoodin puisto

Asuinaluetta

Meanwoodin keskusta on oikeasti kierossa.

Hyvin usein mua tuijottaa puskasta pari kiiluvaa silmää koulumatkalla..





Keskustaa lähestyessä rakennusten koko kasvaa, mutta kauniita ne eivät ole.



Leeds Met University näkyy jo!


Hämmennyin, kun minua kävelyohjeita annettaessa neuvottiin kerran kävelemään veneen ohi. Tajusin kyllä kohdalle päästyäni, mitä neuvoja tarkoitti. Se on muuten ravintola.

Tässä nyt oli hiukan yleiskuvaa Leedsistä. Hauska kaupunki!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti