sunnuntai 22. syyskuuta 2013

York Uncovered

Kun vaihto-oppilaille järjestettiin mahdollisuus karata Leedsistä Yorkiin Don't Be a Tourist -matkalle, olin minä ensimmäisenä kameran kanssa jonottamassa bussiin. Sää oli sateinen ja kylmä, kuten arvata saattaa, mutta on mun kamerani pahaemmistakin olosuhteista selvinnyt.

York on siis noin 185 000 asukkaan kaupunki, joka on hyvin riippuvainen turismista. Historiasta pitävälle York on ihanteellinen kohde, sillä kaupunki on perustettu vuonna 71 eli se on nähnyt Rooman ajat (Konstantinus Suuri itseasiassa nousi valtaan siellä), viikinkien vallan, keskiajan kauhut, Henrik VIII:n kaikkine vaimoineen ja muut Englannin historian huippuhetket.

Heti ensimmäisenä Yorkiin saapuessa kiinnitin huomiota talojen arkkitehtuuriin. Joskus Englantilainen arkkitehtuuri sattuu silmiin pahasti, mutta Yorkin kartanomaiset Tudor-tyyliset omakotitalot ovat mielestäni hurmaavia! Hehkutin tästä bussissa vieressäni istuvalle saksalaiselle ystävälleni, joka rypisti kulmiaan ja sanoi talojen olevan hänen mielestään hirvittäviä. No jaa. Makunsa kullakin.

Kukallisilla kumisaappailla varustettu yorkilainen oppaamme kierrätti meitä ensin tuulen ja sateen läpi katsomaan joitakin tärkeimmistä historiallisista kohteista.

St. Maryn luostarin rauniot

Hytisevä turistiryhmä


Tietysti hän esitteli myös paikallisia outoja tapoja, kuten sen, että puut on mukavaa istuttaa väärinpäin:

En tiedä miksi
 Kun pääsimme kuninkaan kartanon luokse, alkoi opas innoissaan selittää, kuinka Henrik VIII vieraili siellä useasti mukanaan aina silloinen vaimonsa ja esimerkiksi Anne Boleyn joutui viettämään siellä paljon aikaa. No niin, mä pidän kovasti juuri tästä Englannin historian vaiheesta ja Anne on suosikkini Henrik VIII:n vaimoista (inspiroiva nainen), joten kuuntelin hyvin tarkkaan oppaan kertomusta. Paikalliset sanovat, että Annen kummitus vaeltaa nimenomaan tässä kartanossa.






Opas osoitti yhtä tiettyä pientä ikkunaa kuninkaan kartanon nurkalla ja aloin innokkaan turistin tavoin räpsiä kuvia odottaen kuulevani jonkin hyvän tarinan aiheeseen liittyen...

Pikkuinen ikkuna
... mutta opas kertoikin omituista intoa puhkuen, kuinka kyseinen ikkuna on vessan ikkuna ja eräällä Yorkin vierailullaan Henrik VIII:llä sattui olemaan viikon verran vatsaongelmia. Ilmeisesti paikallisille on ylpeyden aihe, että sen viikon aikana jouduttiin Yorkista palkkaamaan ylimääräisiä kuninkaallisia perseenpyyhkijöitä, koska kuningas istui tauotta tuolla pienellä ikkunalla varustetussa vessassa. Kyllähän mä historiasta pidän, mutta ihan kaikkea mä en halua tietää.

Ja sitten eteenpäin. Yorkin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu paikallinen tuomiokirkko York Minster. Sen rakentaminen kesti noin 200 vuotta ja se otettiin käyttöön vuonna 1472.




Tuomiokirkko sisältä
Kun opas sitten hylkäsi meidät sateen ja tuulen keskelle, kävimme ihanassa pienessä kahvilassa lämmittelemässä. Raahasin lämmittelyn jälkeen koko joukon paikalliseen Disney storeen. Täytyi halata paria pehmolelua ennen sateeseen palaamista.

York on tunnettu kaupunkia ympäröivästä roomalaisesta muurista (johon on toki tehty lisäyksiä keskiajalla) ja kaupunkiin johtavista porteista. Kävimme kävelemässä muuria pitkin odottaen näkevämme kivoja maisema, mutta eipä sillä säällä mikään kivalta näytä.


York Minster hotellin takana


 Muurikierroksen jälkeen kävelimme pitkin Yorkin keskustaa, jotka ranskalaisen kaverini mielestä muistuttivat Viistokujaa. Tuli myös testattua vielä paria kahvilaa ja suklaapuotia.


York's sweet story - suklaakatu


"What a street" tutummalla Englannilla

Tokihan se aurinkokin paistoi - kun juostiin bussille hirveällä kiireellä. Otin kuvia todisteeksi, koska juosten valokuvaaminen on aina mukavaa.





York vaikutti ihanalta kaupungilta, varsinkin auringon paistaessa. Historiaa ja suklaata - täydellistä.

Kansainvälinen lauma


1 kommentti:

  1. Blogiasi on kiva lukea eikä se auta ainakaan hirveään matkakuumeeseeni ;) Liityin lukijaksesi, käy kurkkaamassa mun:

    http://minna-rose.blogspot.fi/

    VastaaPoista