lauantai 12. lokakuuta 2013

Royal Armouries-projekti

Päätin näin kotona vietetyn lauantai-illan kunniaksi selventää ajatuksiani kouluprojektini suhteen. Opinnoille on viime aikoina jäänyt säälittävän vähän tilaa pienessä mielessäni, joten ehkä löydän uuden innon ja inspiraation aiheeseen tätä kautta.

Eli tosiaan saapuessani Englantiin minulle selvisi, ettei tästä yliopistosta löydy vaatetussuunnittelun linjaa ollenkaan. Onhan se mukavaa matkustaan toiseen maahan opiskelemaan ja tajuta siellä, että kaikki opintosunnitelmasi menevät täysin uusiksi. Vaatetussuunnittelun sijasta opiskelisin lukukauden verran tuotemuotoilun ryhmän kanssa. Mutta ei hätää, minulle sanottiin. Voisin kuulemma hyvin käyttää tulevaa projektia myös vaatetussuunnittelun pohjana, se vaati vain hiukan luovuutta.

Sain ensimmäisenä koulupäivänä nenäni eteen "Royal Armouries"-otsikolla varustettuja papereita. Kymmenen sivun tehtävänanto kuului tiivistettynä näin:
Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta ensimmäisen maailmansodan syttymisestä. Tätä varten jokainen Englannin museo on velvollinen luomaan jotakin aiheeseen liittyvää ja kiinnostavaa materiaalia, tekemistä tai tutkittavaa kävijöilleen. Leedsin Royal Armouries-museo tarvitsee opiskelijoilta nyt siis ideoita, ehdotuksia ja protoja. Jes.

Ase- ja sotahistoria ei valitettavasti ole ollut se kaikkein inspiroivin historian osa-alue minulle. Ongelmakysymyksenä minulle ei ollut ainoastaan se, kuinka saisin tästä omaan alaani sopivan projektin, vaan myös kuinka ehdin tehdä taustatutkimusta ensimmäisestä maailmansodasta brittien näkökulmasta ja kuinka saan itse revittyä aiheesta inspiraatiota.

Tein taustatutkimusta sota-ajan vaatetuksesta. Luonnostelin ajan naisia ja pukuja. Tutkin erilaisia sotaan liittyviä symboleita. Piirsin lentokenoita. Luin rintamalta lähetettyjä kirjeitä rakkaille. Maalasin unikoita, kunnes tajusin, että jos käyttäisin maalauksiani esimerkiksi kankaan printtinä, Marimekko saisi kerrankin aihetta syyttää muita plagionnista. Lopulta päädyin työstämään seuraavanlaista ideaa, jonka jo esittelin museon edustajallekin:

Museon työntekijöiden stailaus: kävin opastetulla kierroksella museossa ja erehdyin luulemaan opasta ensin siivoojaksi. Ajattelin, että näin muistovuoden kunniaksi olisi hyvä kehittää oppaille ammattimainen ja tyylikäs asu, josta käy ilmi, että he tietävät mistä puhuvat.

Tuotekokoelma lahjapuotiin myytäväksi: museolla on suuri lahjapuoti, jossa myydään hyvin laajasti erilaisia tuotteita luodin muotoisista kynistä kalliisiin punaviineihin. Suunnittelen museolle pienen vaate- ja asustemalliston, joissa hyödynnän itse suunnittelemiani printtejä.

 Tuotesuunnittelua oikeasti opiskelevilla on hiukan erilainen näkemys aiheeseen. Heidän projektejaan on mielenkiintoista seurata. Nyt minun vain täytyisi saada omista ajatuksistani kunnolla kiinni, jotta saisin työstettyä omaa projektiani eteenpäin. Taisin haukata liian ison palan syötäväksi, mutta enköhän minä tästä muutamalla unettomalla yöllä loppujen lopuksi selviydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti